De toestand in de wereld volgens mr. G.B.J Chickenfoot (in dutch)

Dat het de Westerse wereld op dit moment economisch minder goed gaat, is het understatement van de eeuw. Duidelijk is dat er jarenlang te veel op de pof is geleefd. En dat we de komende tien jaar zullen moeten sparen voor de dingen die we de afgelopen tien jaar op de pof hebben aangeschaft.

Verschillende rockers hebben in teksten op artistieke wijze uiting gegeven aan hun gevoelens over het economische (en daarmee maatschappelijke) klimaat. Aan het kille begin van de jaren tachtig gebeurde dat bijvoorbeeld door Hellanbach in Times Are Getting Harder en Maybe Tomorrow (beide van  het debuut Now Hear This van de band uit 1983). Anno nu weet de supergroep Chickenfoot op het recente album III in het nummer Three And A Half Letters de spijker op de kop te slaan.

Chickenfoot

Chickenfoot is een supergroep pur sang en bestaat dus uit louter topmuzikanten.

Zanger Sammy Hagar (ex-Van Halen en met een in de V.S. zeer succesvolle solocarriere, mede gebaseerd op zijn medewerking aan het klassieke Montrose-debuut uit 1973) is, zoals doorgaans in de bands waarin hij participeert, goed voor het leeuwendeel van de teksten. En de spetterende podiumpresentatie.

Gitarist par excellence Joe Satriani (inmiddels ruim vijftien (instrumentale) solo-albums en bekend als gitarist van de sterren, zowel als docent (Steve Vai en Kirk Hammett (Metallica)), als ook als uitvoerend muzikant tijdens tournees (solotour van Mick Jagger en een tour van Deep Purple) voorziet de band van degelijk gitaarwerk, dat op het podium met bedrieglijk gemak wordt gespeeld.

Bassist Michael Anthony (ex-Van Halen) legt een lekkere vette basis. En speelt een belangrijke ondersteunende rol via de achtergrondvocalen.

Het resterende deel van de ritmesessie wordt gevormd door drummer Chad Smith (Red Hot Chilli Peppers), die op tournee (wegens verplichten bij de Peppers) wordt vervangen door Kenny Aronoff.

De nieuwe single

Op Three And Half Letters geeft de band lucht aan het ongemakkelijke gevoel over de huidige economische situatie in de V.S. Ze doen dat op een vrij orginele manier, namelijk op basis van brieven die de band van fans heeft ontvangen. En dat zijn geen brieven waar je vrolijk van wordt… Niet voor niets horen we de machteloze schreeuw om hulp I Need A Job. I Need A Job. I’m Willing To Work. But I Need A Job! veelvuldig in het nummer voorbijkomen.

Enfin, gaat dat zien. Bijvoorbeeld op 13 januari 2012 in 013 in Tilburg.

Three And Half Letters is de nieuwe single van Chickenfoot. Of het commerciële succes groot zal zijn, valt te bezien aangezien het een enigszins a-typisch nummer is waarin niet wordt gezongen en melodie grotendeels ontbreekt. De eerste single, Bigfoot, was duidelijk meer geschikt voor de radio.

Het album III in vergelijking tot het spetterende debuut

Persoonlijk schat ik de composities op deze tweede studie-CD (die voor het goede begrip III is genoemd) vooralsnog iets lager in dan die op het vrijwel perfecte debuut uit 2009. Maar dat kan liggen aan het verschil in het aantal bij mij gemaakte draaiuren van beide albums. Bovendien is de ballad Come Closer – over het gevaar in een relatie om uit elkaar te groeien – misschien wel het beste nummer dat de band tot dusverre schreef. En is ook Dubai Blues een prettig in het gehoor liggende, bluesrockachtige track.

Social media